W przemyśle wytwarzającym i przetwarzającym żywność (dla tzw. operatorów biznesu żywnościowego) do systemów obligatoryjnych należą:
- Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna (GMP/GHP), nazywane też programem warunków wstępnych do realizacji systemu HACCP,
- System bezpieczeństwa zdrowotnego HACCP,
Stopniowa lub jednoczesna realizacja programu GMP/GHP wraz z systemem HACCP stwarza warunki do pozyskania odpowiedniej jakości surowców oraz wytwarzania żywności w sposób gwarantujący jej bezpieczeństwo zdrowotne.
Główne motywy wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP to:
- zwiększenie bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności produkowanej na potrzeby krajowe oraz na eksport,
- poprawa higieny produkcji oraz lepsze dostosowanie standardów higienicznych i bezpieczeństwa do wymagań UE,
- zmniejszenie ryzyka zatruć pokarmowych i chorób przenoszonych drogą pokarmowa,
- zmniejszenie liczby reklamacji oraz liczby wyrobów, które nie spełniają wymagań dotyczących jakości zdrowotnej,
- spełnienie wymagań głównych odbiorców wyrobów,
- zwiększenie zaufania konsumentów do producentów,
- pozyskanie elementu marketingowego firmy,
- poprawienie ogólnej jakości wytwarzania żywności (kultury produkcji w przedsiębiorstwie),
- zwiększenie odpowiedzialności, aktywności i zaangażowania wielu pracowników ze względu na poprawę bezpieczeństwa i jakości wytwarzanej żywności,
- zwiększenie świadomości i odpowiedzialności personelu,
- ustalenie tzw. „wąskich gardeł” i obszarów, w których modyfikacje i metodyczny nadzór nad procesami są niezbędne,
- wewnętrzna potrzeba zintegrowania systemu HACCP z systemem norm ISO serii 9000 w firmie,
- możliwość wdrożenia systemu QACP.