System HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta jak i producenta żywności.
Do głównych zalet systemu HACCP należy:
- zgodność z aktualnymi zaleceniami FAO/WHO, prawodawstwem żywnościowym UE (Dyrektywa 93/43 EEC)
- zapewnienie spełnienia oczekiwań konsumentów dające gwarancję produktu bezpiecznego i wysokiej jakości
- zapewnienie prawidłowej organizacji działań na rzecz podnoszenia jakości
- aktualizacja wiedzy i podnoszenie świadomości personelu
- pokonywanie bariery w porozumiewaniu się pomiędzy poszczególnymi działami w zakładzie
- zapewnienie aktywnego podejścia do rozwiązywania problemów związanych z bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności
- umożliwienie podjęcia działań zaradczych przed pojawieniem się problemu
- prowadzenie kontroli procesów jest szybsze, szersze i tańsze w porównaniu z systemami kontroli tradycyjnej
- zwiększenie zaangażowania pracowników.
Wdrażanie systemu HACCP w zakładzie sprzyja:
- usprawnieniu procesu produkcji poprzez właściwy obieg informacji i dokumentacji
- wzrostowi świadomości pracowników oraz wczesnemu wykrywaniu niezgodności
- zwiększeniu efektywności działań na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produkowanej żywności
- zdyscyplinowaniu załogi i zacieśnieniu współpracy pomiędzy osobami na poszczególnych stanowiskach.
System HACCP przyczynia się do większego zaufania konsumentów do wyrobu.
System HACCP posiada jednak również i wady:
- wymaga nakładów na zorganizowanie zespołu pracowników ds. HACCP
- wymaga zaangażowania i przeszkolenia wszystkich pracowników oraz aktualizacji ich wiedzy
- może powodować dodatkowe koszty związane z zakupem sprzętu np. do monitorowania lub wynajęciem konsultantów
- wymaga systematycznej weryfikacji
- posiada charakter biurokratyczny – wymaga profesjonalnego zarządzania, organizacji i prowadzenia dokumentacji.
Należy zapamiętać, że:
System HACCP wymaga stałego dostosowywania do zmian w procesie technologicznym, rodzaju i jakości surowców, wyposażeniu zakładu w sprzęt i urządzenia. Oznacza to, że przy każdej zmianie technologii produkcji lub wyposażenia w zakładzie należy ponownie przeanalizować zagrożenia, wskazać krytyczne punkty kontroli i ustalić sposób monitoringu.
System powinien być jasny, prosty i przejrzysty, a przede wszystkim – zrozumiały dla załogi. Dobrze funkcjonujący w zakładzie system HACCP wraz z odpowiednią dokumentacją pozwala na ciągłą, bieżącą ocenę przebiegu procesów technologicznych.
System HACCP jest określany jako jedno z najbardziej ekonomicznych i skutecznych narzędzi pozwalających na zapewnienie bezpieczeństwa produkowanej żywnośc